Klubnyheder

W1siziisijiwmjivmdivmdivnxmwzw5tampizf9mzwfkzxjib2fyzf9iyw5uzxjfnzi4edkwchgucg5nil1d?sha=66d42fc69314f035

Formandens beretning

3. august 2021, 14.33


Falcon gik mod strømmen, mod kapacitetsbegrænsninger, mod Corona og tilhørende restriktioner. På trods af at 2020 har været et op ad bakke år, har vi alligevel formået at tiltrække nye og fastholde eksisterende medlemmer.


Økonomien
Falcons økonomi er baseret på medlemskontingenter og ikke sponsorater, events eller andre indtægtskilder. Det er altså afgørende for klubben at kontingentkronerne kommer i kassen. På trods nedlukningen har vi heldigvis oplevet en masse goodwill fra langt størstedelen af medlemmerne, der er rigtig glade for det der bliver leveret af trænere, ledere og frivillige i klubben, som hver især knokler med at få klubben til at hænge sammen til hverdag. Det betyder, at vi har kunnet fastholde, de få lønnede trænere i klubben, der bidrager til at løfte kvaliteten og dækker ind der hvor vi ikke har frivillige til at løfte opgaverne. Der skal derfor lyde en stor tak til alle jer, der har bakket op om klubben, der hvor vi havde allermest brug for jer.

Outdoor living
Turneringer, stævner og fælles arrangementer er blevet aflyst. Samtidig har vi nærmest udviklet Falcon til at være en udendørs idrætsforening. Med de begrænsninger vi har oplevet, har vi i samarbejde med Bülowsvejen Skole, Frederiksberg Fonden, Frederiksberg Kommune og Streetball Copenhagen været med til at skaffe midler til at udvikle udendørs arealer bag Bülowsvejhallen, i Lindevangsparken og under Bispeengbuen. Det betyder, at der bag Bülowsvejhallen er kommet 8 nye kurve op som kan hæves og sænkes og i løbet af 2021 kommer der gummiasfalt på banerne. I Lindevangsparken er der tilføjet 4 nye kurve som kan hæves og sænkes, således at der nu er 6 kurve og under Bispeengbuen, står der nu en enkelt kurv og en fantastisk flot designet streetbasket bane.

Basketball på linje
Falcon har nu tre årgange med basketball på Tre Falke skolen og samarbejdet med skolen har fungeret rigtig fint. Ud over at vi leverer elever til skolen leverer vi også basketballtrænere og fysiske trænere til skolen, således at træningsniveauet er på et kvalificeret højt fagligt niveau.

Ordningens popularitet er stigende i klubben og forventningen til fremtidige årgange er, at optaget og søgningen er stigende. Udfordringen for Falcon i fremtiden bliver at arbejde for, at alle vores medlemmer, der søger skolen kan blive optaget på idrætslinjen.

Bæredygtighed og Medlemsrekord i en svær tid
På trods af omstændighederne har vi i Falcon hævet barren og endnu engang sat rekord for antallet af medlemmer i en basketball klub. Siden sidste år er vi vokset med 88 medlemmer til 1221.

Væksten er sket ved at vi har fordoblet antallet af mikrohold fra 3 til 6, således at der nu er to hold i hhv. U4, U5 og U6. Desuden har vi med en målrettet indsats lykkedes os, at få de drenge vi har haft på efterskole i den forgangne sæson retur til Falcon og for første gang har i årevis, har vi nu et hold med i den landsdækkende U19 række.

Den udvikling vi har været igennem i de seneste 10 sæsoner, har været baseret på en bæredygtig udvikling. Dermed sagt at vi har kunnet gentage, den samme proces hvert år, hvor vi har oparbejdet og udviklet en mikro- og nanobasket afdeling, der udgør fundamentet for, at vi kan have en stærk miniafdeling og en blomstrende ungdomsafdeling.

Udviklingen som vi har holdt fast i, betyder også at vi for 2020 kunne indberette 435 kvindelige medlemmer. Sat i relief i forhold til Danmarks helt store holdidrætsgrene ville vi, hvis vi havde været en håndboldklub være den største klub, og havde vi været en fodboldklub ville vi have været landets næststørste klub. Falcons højeste samlede medlemstal før ændringen i årene 2001-2013 var i alt 449 medlemmer. Udviklingen på pigesiden er altså uden sammenligning, noget af det flotteste der er leveret i dansk idræt på tværs af sportsgrene igennem de seneste 10 år. Vi har i dag 35,6% kvindelige medlemmer og selvom vi ultimativt sætter målet ved en ligelig fordeling af medlemmer mellem kønnene, er vores mål i første omgang at nå på 40%. Ud over det helt grundlæggende problem med haltid, så er udfordringen i den sammenhæng, at vores lange venteliste primært udgøres af drenge og faktum er at gennemsnittet for drengeholdenes ventelister i skrivende stund er på over 25.

Falcons allerstørste udfordring i forhold til at kunne løfte klubben og sporten, er den udtalte mangel på haltid på Frederiksberg. Ventelisterne vokser dagligt og har efterhånden nået en størrelse, hvor vi kunne starte en større basketballklub alene baseret på de aktuelle ventelister. Det næste nye halprojekt, som kunne tage presset af ventelisterne, bliver først en realitet i 2026, hvis alt går vel. Vi har brug for at politikerne på Frederiksberg samarbejder med FIU om at finde løsninger for basketball, og anden idræt. Den mest oplagte kandidat til en løsning på den problematik på kort sigt er Forum, der kunne blive Frederiksbergs svar på Grøndal Multicenter, som rummer idræts- og kulturliv i Københavns Kommune. I processen for en ny hal, kan vi jo krydse fingre for at politikerne og de folk, der også skal indtænke basketball forstår, at 20x40 haller hører fortiden til, byg en hal på 30x40 eller 30x50, så kan der være 2 eller 3 fulde basketballbaner plus en fuld håndboldbane, med en begrænset tilpasning af halstørrelsen. Vi får altid at vide, at der ikke findes plads til haller større end 20x40 meter på Frederiksberg. Alligevel åbnede for få år siden KU:BE, der imponerer med et grundplan på 20x78 meter, mange flotte alternative arkitektoniske løsninger og bevægelsesmuligheder, der fungerer bedre i teori end i praksis. Det på trods af at Frederiksberg er den kommune i landet, der har de dårligste faciliteter til indendørs idræt.

Sportslige resultater
Vores årgang 2005 U15 herrers sæson blev desværre afbrudt i foråret af Corona, men inden da nåede de at blive pokalmestre i januar. På ungdomslandsholdssiden fik samme hold udtaget hele 11 spillere, hvilket er rekordmange for Falcon til bruttotruppen for det der til sommer skal være U16 herrelandsholdet, men hvordan det går og om det går for de mange udtagne, afhænger hvordan Corona-epidemien udvikler sig.

I Januar måned var både Falcons bedste herre- og damehold kvalificeret til 2. runde af Basketligaens pokalturnering efter i 1. runde at have slået hhv. Lemvig ud hos damerne og Amager ud hos damerne. Damerne måtte se sig slået af Sisu, mens herrerne fik en lektion af Bakken Bears i en propfyldt Bülowsvejhal. Der er trods alt forskel på toppen af 1. division og toppen af Basketligaen.

Da sidste sæson blev aflyst satte Marius Hansen, holdleder og bestyrelsesmedlem, sig for at der alligevel skulle findes en sportslig vinder af 1. division herrer. Efter dialog med den anden af de to bedst placerede klubber i øst og de tilsvarende to bedst placerede klubber i vest, lykkedes det som en optakt til den nye sæson med stor succes at afvikle et Final Four stævne i Bülowsvejhallen. Gennem en kombination af tilskuerindtægter og et sponsorat fik de to jyske hold dækket deres omkostninger til turen. Som tak for deltagelsen til de øvrige tre hold kvitterede Falcon med at vinde stævnet og blev dermed uofficielt 1. Divisions mestre.

Ny Sportschef
Efter at Peppe Fusco valgte at tage retur til Italien, skulle vi ansætte en ny sportschef. Peppe havde en masse erfaring med fra Italien og vi fik stor glæde af hans engagement i og visioner for klubben. Vi har dog denne gang satset dansk og fokuseret på at tiltrække, hvad vi opfatter som Danmarks stærkeste kapacitet til netop den rolle. Steen Guido kom til Falcon direkte fra en stilling som Sportschef i Basketballforbundet, og skal være med til at løfte talentudviklingen og den gule tråd i Falcon. Steen har derfor brugt efteråret på at komme i dybden med vores fantastiske klub. Han har leveret et oplæg til, hvordan vi i de kommende sæsoner kan løfte klubben yderligere. Hidtil har vi arbejdet for at sikre, at så mange som muligt fik et godt tilbud, hvor vi fokuserede på at alle medlemmer skulle have en god oplevelse. Ambitionen for Steens arbejde er dels at løfte og niveauet og sikre sammenhæng i udviklingen fra de yngste til de ældste ungdomsspillere. Vi er allerede nu foregangsklub for det brede ungdomsarbejde indenfor basketball og det vil vi holde fast i. Da vi nu med den størrelse klub vi har, efterhånden også har fået nogle rigtigt dygtige ungdomsspillere, bliver en særlig del af Steens indsats, at det gode tilbud også tilgodeser de dygtigste ungdomsspillere i landet. Det bliver rigtig spændende at være en del af Falcons udvikling de kommende år, hvor vi med udgangspunkt i Steens analyser og forslag også vil gøre klubben til foregangsklub for talentudvikling.

Corona, sæsonerne der blev aflyst
Sidste sæson sluttede med nedlukning og aflysning af kampe og turneringer og ret kaotiske tilstande omkring turneringsafslutning. Denne sæson blev lukket ned kort inden jul og dermed er to sæsoner med kampe turnering og stævner desværre aflyst og annulleret.

Den største europæiske basketballturnering Göteborg Basket Festival med over 7.000 deltagere, hvor Falcon plejer at deltage med mere end 200 børn, trænere og holdledere blev også aflyst som en følge af Corona.

Den årlige julefrokost for seniorafdelingen blev ligesom mange andre arrangementer aflyst. Kort sagt blev 2020 aflyst pga. Corona.

Fremtiden
Vi har løftet bredden for basketball og vi ser os selv som en bred klub, men i ordet bredde ligger ikke kun dem der spiller lidt for sjov, det omfatter også dem der spiller meget, og som gerne vil noget mere. Vi har opbygget et godt grundlag for alle, og det gælder om at holde fast i det vi indtil videre har opbygget.

Målet er nu at fastholde de vi har og lægge et nyt lag på hvert år, således at vi forsætter udviklingen af Falcon og Basketball i de kommende år.

Valby, 25. april 2021
Christian Vinther
Formand, Falcon